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By Attorney Thomas B. Mooney, Neag School of Education, University of Connecticut 
 
The “Legal Mailbag Question of the Week” is a regular feature of the CAS Weekly NewsBlast. We invite readers to 
submit short, law-related questions of practical concern to school administrators. Each week, we will select a 
question and publish an answer. While these answers cannot be considered formal legal advice, they may be of 
help to you and your colleagues. We may edit your questions, and we will not identify the authors. 
Please submit your questions to: legalmailbag@casciac.org. 
 
---------- 
 
 
Dear Legal Mailbag, 
 
I’m reaching out with a situation involving a high school student’s absences and the role of the 
student’s parent, who is also a licensed doctor. The parent has been submitting notes excusing 
her child’s absences, but here’s the catch: the parent is writing the notes as the child’s primary 
care physician.  Doctors’ notes are typically exempt from the limit of parent-excused absences. 
 
Here’s the issue: our school has a policy limiting the number of parent notes a student can 
submit before absences begin to affect their course credit. This parent has been submitting 
multiple notes excusing absences, and since the parent is also a doctor, we’re unsure how to 
handle this situation. 
 
Can we refuse to accept these notes based on the policy, or is there any exception given the 
parent’s medical background? How can we approach this without inadvertently violating any 
policies or laws, especially considering the parent’s dual role as both a parent and a physician? 
We want to ensure we’re consistent with school policy, but we’re also wary of overstepping.   
 
Looking forward to your guidance! 
 

      Signed, 
      Excuse Me? 
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Dear Excuse: 

Legal Mailbag has not reviewed your district’s attendance policy for course credit, but looks to 
the Definitions of Excused and Unexcused Absences Adopted June 27, 2012 by the State Board 
of Education for guidance.  For purposes of Conn. Gen. Stat. § 10-198a (the student truancy 
statute), this document defines when an absence will be excused, and those definitions invite 
the same question -- is an excuse written by a dual-status parent (parent who is also a 
physician) a parent excuse or a doctor’s note?  That distinction is relevant because under the 
Definitions, parents can excuse up to nine absences unilaterally, but there are specific 
requirements for excusing the tenth and subsequent absences.   
 
The first option for excusing absences in excess of nine is listed as follows:  
 

1. student illness (Note: all student illness absences must be verified by an appropriately 
licensed medical professional to be deemed excused, regardless of the length of 
absence). 
 

The question is thus posed -- is an excuse for the tenth absence written by a dual-status parent 
written by “an appropriately licensed medical professional” or is it a parent excuse that, 
standing alone, is not effective for the tenth and following absence? 
 
Under Connecticut law, medical doctors are not prohibited from treating family members, 
though Conn. Gen. Stat. § 21a-252(j) prohibits a physician from prescribing controlled 
substances.  However, as a matter of medical ethics, physicians are strongly discouraged from 
being the treating physician for a family member.   
 
For example, Opinion 8.19 - Self-Treatment or Treatment of Immediate Family Members (June 
1993) of the American Medical Association describes the general principle (subject to limited 
exceptions in cases of emergency): 

 
Physicians generally should not treat themselves or members of their 
immediate families. Professional objectivity may be compromised when an 
immediate family member or the physician is the patient; the physician’s 
personal feelings may unduly influence his or her professional medical 
judgment, thereby interfering with the care being delivered.  . . .  This 
discomfort is particularly the case when the patient is a minor child, and 
sensitive or intimate care should especially be avoided for such patients. 
When treating themselves or immediate family members, physicians may be 
inclined to treat problems that are beyond their expertise or training. If 
tensions develop in a physician’s professional relationship with a family 
member, perhaps as a result of a negative medical outcome, such difficulties 
may be carried over into the family member’s personal relationship with the 
physician. 
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Similarly, the Federation of State Medical Boards has issued a Position Statement: Treatment of 
Self, Family Members and Close Relations, and it also recommends that physicians not treat 
family members except in emergencies: 

 
Physicians may be tempted for reasons of convenience, cost, or accessibility 
to provide medical treatment to themselves or to their family members. They 
may also receive requests from social or professional acquaintances for 
informal medical advice and even for treatment or prescriptions. Physicians 
may even receive pressure from family members for treatment and advice 
and feel compelled to provide it, perhaps even beyond their skill or 
expertise.1 However, engaging in a treating relationship with someone with 
whom another pre-existing familial or social relationship exists presents 
several challenges and ethical concerns.    
 
1American Medical Association Code of Medical Ethics Opinion 1.2.1. 

 
* * * 

 
Dual Relationships:  
 
The physician-patient relationship is characterized by an inherent imbalance 
of power because of the specialized knowledge held by the physician, the 
significant access the physician has to intimate knowledge of the patient and 
their personal information, and the high degree of trust the patient typically 
places in the physician.  . . .  Circumstances where different relationships 
involving competing responsibilities exist between the same individuals are 
sometimes labeled as “dual relationships.” Examples include a physician who 
is also the parent, spouse/partner, sibling or child of the patient, a physician 
who is treating themselves, and a physician who prescribes to an employee, 
colleague, or friend.  Dual relationships may result in confusion for the patient 
and the physician, especially when it is unclear which role is being, or should 
be, played.  . . .  It is recommended as a best practice that physicians strive to 
avoid any treatment or prescribing that would put the physician in a dual 
relationship. 

 
In short, serious practical and ethical concerns arise when a parent purports to be a treating 
physician for a child.   
 
What you wish to do with this information as it relates to your question is up to you.  Given that 
you are interpreting a board policy (rather than the state statute on truancy), you can simply 
continue to accept the parent/physician notes to excuse the absences.  However, another 
possibility would be to communicate to the parent/physician (1) that your district relies on the 
state standards for excusing absences described above, (2) that medical excuses beyond the 
first nine must come from a medical professional treating the child, and (3) citing the guidance 
quoted above you presume that this parent is not acting as the treating physician for her own  
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child because there are no emergency circumstances, and, accordingly, (4) the district will not 
accept further excuses from the parent after the first nine. 
 
Legal Mailbag cannot predict the response of the parent, should you take the initiative and 
follow this course of action.  As with many things, you will simply have to take things a step at a 
time and see how much energy you have.  At the end of the day, however, Legal Mailbag 
believes that you can enforce the standards for excusing absences described above, and the 
burden would be on the parent/physician to show why she would purport to be the treating 
physician for her own child. 
 
 
In providing this response, Legal Mailbag acknowledges the assistance of Dr. Christopher 
Hammel of West Hartford, a psychiatrist and wonderful son-in-law. 


